logo
ROMÁNIAI MAGYAR
DEMOKRATA SZÖVETSÉG
MAROS MEGYEI SZERVEZET
HU RO
 
 


Név:
Email-cím:

 

Változások, javítások, újítások, bátor tervek látnak hamarosan napvilágot Nyárádgálfalván és környékén.

Újra pályáztak a nyomáti út részleges aszfaltozására.
Felújítják a bedei kultúrotthont.
Hamarosan elkezdik a nyárádgálfalvi és a szentháromsági általános iskola belső tatarozását.
Közös kötetet készítenek a magyarországi Kunsziget településsel, melynek témája hagyományőrzés és örökségvédelem.
Falumúzeumot létesítenének.Újra pályáztak a nyomáti út részleges aszfaltozására

Július 27-én Karácsony Károly, Nyárádgálfalva polgármestere Bukarestben, a vidékfejlesztési minisztériumban járt, ahol újra előterjesztette a 38-as számú községi út aszfaltozásának tervét. Már az előző években elkészült a terv, miszerint a Nyárádgálfalva – nyomáti tető szakaszon mintegy 3,5 km útszakaszt szeretnének leaszfaltozni, és a helyi fejlesztési program keretében finanszíroznák. A munkálat értéke 10 millió lej körül van. Az a projekt előnye, hogy két irányból le van aszfaltozva az út. Ha erre a szakaszra is aszfaltréteg kerül, jóval lerövidül a községközpont és Marosvásárhely közötti út, ugyanis nem kell Lőrincfalva, Tompa irányában kerülni. Némi előleget kilátásba is helyeztek, azonban ez nem elég, ezért csak akkor fognak hozzá a munkálathoz, ha megkapják a teljes összeget, ugyanis volt már olyan, hogy az elkezdett munkálatot évekig abba kellett hagyni, mert „elfogyott a finanszírozás”.

Felújítják a bedei kultúrotthont

Ugyancsak állami támogatásra számítanak a bedei kultúrotthon teljes felújításához. Egy új épület kellene, mivel azonban ezt a pályáztató nem teszi lehetővé, a meglévőt szeretnék teljesen felújítani: nyílászárókat cserélnek, felújítják a tetőzetet, a színpadot, de még a belső berendezésre is kértek pénzt. A polgármester szerint a bedei kultúrotthont a Szentháromságon működő amatőr színjátszó csoport, az ugyancsak e faluban levő néptánccsoport, sőt a Bekecs együttes is használná műsorok bemutatására, így ezt a falut is bevonnák a községbeli művelődési életbe. Mint már hírül adtuk, az előző években megújult a szentháromsági, a szentlászlói és a gálfalvi kultúrotthon is.

Iskolajavítás

Hamarosan hozzáfognak a nyárádgálfalvi és a szentháromsági általános iskola belső tatarozásához. Az épületek rendben vannak, nem sokat kell rajtuk dolgozni, de a szükséges vakációs munkálatokba iktatták például az egyik gálfalvi osztályterem padlózatának cseréjét, a szentháromsági iskola előtere mennyezeti vakolatának javítását és természetesen az ilyenkor szokásos takarítást-fertőtlenítést.

Közös kötet készül Kunszigettel

A magyarországi Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium támogatásával közös tervet valósít meg Nyárádgálfalva és Kunsziget. A téma: hagyományőrzés és örökségvédelem, ennek keretében húsvéti szokásokat rögzítenek filmre, de lesz fotókiállítás is, legvégül pedig egy kiadvány, amelyet 2000- 2000 példányban adnak ki és forgalmaznak. A gálfalvi önkormányzat augusztus 3-án utazik Kunszigetre, az eddig elkészített dokumentációs anyagot augusztus 9-én mutatják be. Egy hasonló közös rendezvényen szeptemberben Nyárádgálfalván ismertetik majd a munka eredményét.

Falumúzeumot létesítenének

Felvásárolja a nyárádgálfalvi önkormányzat a polgármesteri hivatal tőszomszédságában levő telket és a rajta levő, 1934-ben épült tornácos házat. Az ingatlan területét összeköthetik a polgármesteri hivataléval, ugyanis csak egy kerítés választja el a kettőt. Az épületet a kistérségi társulás segítségével szeretnék tatarozni, egyelőre úgy tervezik, hogy falumúzeumot rendeznek be benne, hiszen az épület közel van az iskolához, a községközpontban, a főúton található, így turisztikai látványosság is lehet. Több ilyen stílusú ház van a községben, így egyfajta tájjellegzetessége is van az épületnek. A kiállítandó tárgyakért sem kell messze menni, hiszen egy múzeumszobát már megnyitottak a kisadorjáni környezetvédelmi információs központban, és az ottani régi iskola bútorzatával akár egy régi – mára már muzeális értékkel bíró – osztálytermet is berendezhetnének. Az adásvétel folyamatban van.

Forrás: Népújság.
◄ Vissza
 
   
|
|
|
|
|
|